Selasa, 30 September 2014

KEK KUKUS SUSU RINTIK




250 g butter ~ suhu bilik
1 cawan gula halus
6 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
3 cawan tepung naik sendiri
1 cawan susu pekat
1/2 cawan air ~ ita gantikan 1/2 cawan susu segar
1 sudu teh ovelate ~ ita tambah
1/2 cawan manik gula berwarna ~ ita tambah
Panaskan kukusan
Sediakan loyang berukuran 9 inc
Oles loyang dengan sedikit butter dan lapik dasar loyang
dengan baking paper
Dalam bekas mangkuk mixer, pukul butter dan gula hingga
kembang dan memutih
Masukkan ovalate dan pukul lagi hingga rata.
Masukkan telur sebijik demi sebijik ~ pastikan telur telah
bergaul sempurna baru masukkan satu lagi telur
Tambahkan esen vanila dan pukul adunan hingga rata
Masukkan susu pekat manis dan terus memutar
Tutup mixer
Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar, kaup
balik hingga adunan bergaul sempurna.
Tuangkan manik gula dan gaul rata ~ proses ni kena buat
cepat2 supaya manik tu tak turun warnanya
Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 45
minit hingga 1 jam
Bila kek dah masak tunggu ia sejuk sebentar
Keluarkan dari loyang dan sedia di nikmati.

Tiada ulasan: