Rabu, 28 Mei 2014

KEK COKLAT KUKUS

KEK COKLAT KUKUS

BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:

- 1 Cawan serbuk koko
- 1 Cawan susu cair
- 1 Cawan susu pekat
- 1 Cawan minyak masak
- 1 Cawan gula

BAHAN B:
- 1 1/4 Cawan tepung gandum
- 1 Sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat

BAHAN C:
- 3 Biji telur (blend guna blender)

CARA-CARA:
1. Campurkan kesemua bahan A dalam periuk. Panaskan sebentar atas api dan kacau hingga sebati.
2. Masukkan bahan B dan C ke dalam bahan A. Gaul sebati.
3. Panaskan kukusan hingga air mendidih.
4. Masukkan adunan ke dalam Loyang atau bekas plastic tahan panas ikut citarasa anda.
5. Kukus selama 1 jam. Pastikan penutup kukusan di bungkus dengan kain supaya air tidak menitik ke atas kek.
6. Bila dah sejuk, boleh di siram coklat cair dan di tabor coklat urai.

RESEPI COKLAT CAIR

BAHAN-BAHAN:
- 1/2 Cawan serbuk koko
- 1 Sudu besar minyak masak
- 1 Cawan susu cair
- 1 Cawan susu pekat

CARA-CARA:
1. Campurkan kesemua dan panaskan atas api perlahan sambil mengacau hingga sebati dan likat.

Selamat mencuba.

Tiada ulasan: