Ahad, 1 Jun 2014

KETUPAT DAUN PALAS

KETUPAT DAUN PALAS
bahan
1 kg beras pulut - di basuh dan di toskan
Santan RM 1 -yg pati siap jual kat kedai
cara Masak
Panaskan kuali...masukkan santan...kacau sampai santan tu mengelegak...kacau selalu
pastu masukkan garam...dan agak pati tu masak...jgn
terlalu kering...( nak sedap dan wangi masukkan daun pandan sekali masa masak santan
masukkan pulut dan kacau sampai santannya mengering..
Lepas tu sejukkan...
baru le kami lipat dalam daun palas...
lepas tu rebus dalam air biasa...air tu biar paras2 ketupat tu aje
rebus sampai air dia kering
cara lipat daun
daun di lipat bentuk kon..macam sarung kacang putih
isikan pulut sepenuh kon...nak tembab boh banyak2...tapi utk yg tak pro agak susah nak handle kalau gemuk bangat.
kekalkan kon di pegang dgn kanan kiri dan daun yg panjang di lipat ke
arah kiri mengunakan tangan kanan.... gambar di ambil dari depan utk cara di lipat kek kiri itu.
tarik ke bawah dan kemaskan dan gambar yg dah di kemaskan
terbalikkan dan pastikan kedudukan dan pegangan kon seperti dalam gambar....
cara nak matikan tepi dia tengok dlm gambar...nak cite kat sini tak tau
explain cara nak lipat kat bucu tu...tapi cam dalam gambar
dah siap dan lepastu bleh le punjut atas dia
SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan: